Kakao

Kakao je ključni sastojak čokolade i obično raste daleko od mesta gde ljubitelji čokolade uživaju u ovoj slatkoj poslastici. Približno 5 miliona tona kakaa se uzgaja svake godine, a dve najveće zemlje proizvođača su Obala Slonovače i Gana, što znači da Zapadna Afrika čini više od dve trećine svetske proizvodnje kakaa.

Žute ili zelene mahune kakao voća rastu na granama lisnatog drveća kakaa. Ovo drveće raste u prašumama gde klima savršeno odgovara razvoju ove biljke. Kakao drveće se uzgaja na malim farmama kakaa u vlasništvu pojedinačnih porodica koje vredno rade kako bi ovaj proizvod pripremili i kasnije ga prodali. U Gani i na Obali Slonovače, procenjuje se da postoji oko 2 miliona malih farmera kakaa, koji obavljaju ručni posao uzgoja, berbe, fermentacije i sušenja kakao zrna.

Održivi razvoj kakaa

Već više od jedne decenije, naš partner, Barry Callebaut ulaže u održivi razvoj kakao programa. Srećni smo da našim kupcima ponudimo održivi kakao iz sledećih programa: Cocoa Horizons, Fairtrade i Rainforest Alliance.

Prodaja Horizons kakaa i čokoladnih proizvoda, pomaže fondaciji Cocoa Horizons kako bi se podržale održive kakao aktivnosti. Zato smo više nego zadovoljni, da putem naše saradnje sa Barry Callebaut, svojim potrošačima pružimo učešće u uzgoju održivog kakaa.

Barri Callebaut uspešno posluje sa kakaom i čokoladnim proizvodima sa sertifikatom Rainforest Alliance.

Tokom 2018. godine, Rainforest Alliance i UTZ udružili su snage kako bi povećali uspeh i stvorili jedinstveni standard održivosti poljoprivrede. Obe organizacije se bave ekološkim i društvenim pitanjima širom sveta, uključujući klimatske promene, krčenje šuma, siromaštva i neodržive poljoprivrede.

Rainforest Alliance kroz saradnju i nova partnerstva osigurava očuvanje čitavih pejzaža u najvažnijim svetskim regionima za uzgoj kakaa, od Obale Slonovače preko Brazila do Indonezije.

Zahtevi za održivost mogu da se menjaju i evoluiraju tokom vremena.

Danas se mnoge kompanije smatraju zalagačima za održivi razvoj kakaa.

Postoje mnoge kompanije i sertifikovani i održivi programi koji se bave ovim problemom: Fairtrade, Rainforest Alliance (sada spojena sa UTZ), Organic, Cocoa Horizons.

Potrošači mogu identifikovati održivi kakao na etiketama, tvrdnjama na ambalaži i informacijama na web stranicama brenda i kompanije, kao što je to kod nas.

U održivom razvoju kakaa možemo učestvovati podržavajući brendove, proizvođače i trgovce koji su posvećeni rešavanju ovog problema. Barri Callebaut radi na svom planu Forever Chocolate da održiva čokolada postane norma i mi ih podržavamo time što koristimo njihov kakao.